• Croatian (hr-HR)
 • English (UK)

Kada  ste u potrazi  za  mirnim mjestom gdje  bi se mogli odmoriti, opustiti od svakodnevnih gužvi, napetosti i stresa, obitelj Podrug u okrilju naše prekrasne vile ANNI Vam može ponuditi upravo to što ste zaželjeli i trebali.

Sutivan je sa svojih 720 stanovnika zasigurno jedna od najmanjih hrvatskih općina, smještena na otoku Braču - nasuprot Splita, protežući se duž sjeverozapadne obale otoka od Miraca do Bobovišća.

Ime Sutivan službeno je ime nastalo od imena starokršćanske bazilike sanctus Johannes, iako ga mještani i ostali otočani nazivaju isključivo Stivan, a u tom obliku se javlja i u raznim povijesnim ispravama.

Od 250 stanovnika pocetkom XVIII stoljeća pa preko 1875 stanovnika 1890. godine Stivan danas broji oko 700 stalnih stanovnika.

Sutivan je mala otočka općina smještena na sjeverozapadnom bračkom primorju, upravo sučelice Splitu. Od Splita je udaljen 13 kilometara s kojim ima neprekinute veze sve od njegova nastanka     

Danas je Sutivan malo pitomo mjesto mediteranskog ugođaja s lijepim pošumljenim plažama i šetnicom koja se proteže od Lučice do uvala Likve, Prbuje, Stinive, Stipanske, Male Tihe i Vičje luke. U spomenutim uvalama nalaze se prekrasna kupališta gdje svaki posjetitelj može pronaći mir i prekrasno prirodno okruženje istinskog mediteranskog ugođaj.      

Stanovništvo Sutivana povijesno je vezano uz poljoprivredu, ribarstvo i pomorstvo. Poljoprivreda je i danas razvijena, zahvaljujući plodnim poljima i marljivom stanovništvu.

Sutivan je okružen prastarim maslinicima i lijepim vinogradima do kojih se dolazi uređenim poljskim putevima, koji su ujedno pješačke i biciklističke staze veoma pogodne za sport i razonodu.            

Danas se Sutivan razvio  u moderno turističko odredište orjentirano obiteljskom, sportskom i rekreativnom turizmu. Preko 2000 kvalitetnih postelja u privatnim kućama i vilama spremne su primiti sve one koje žele posjetiti ovo prekrasno mediteransko mjesto.

Zbog klimatskih pogodnosti i raznolikosti ponude, gosti u Sutivanu mogu boraviti tijekom cijele godine. Svake se godine u srpnju u Sutivanu održava svjetski poznati Festival ekstremnih sportova, ‘Vanka regule’, turniri u nogometu i boćanju. Posebna valja naglasiti Park prirode Sutivan, izvanredno izletište i mjesto pogodno za odmor i zabavu mladih i onih starijih. U svojoj ponudi Park prirode Sutivan ima obilazak zoološkog vrta, igrališta za rekreaciju (boćanje, košarka, mali nogomet, odbojka na pijesku i sl.) i odmor uz fontanu s odličnom ponudom pića i jela s roštilja.

Spomenici i znamenitosti:

 •     Crkvica Sv. Ivana na temeljima starokršćanske bazilike iz VI stoljeća
 •     Župna crkva Uznesenja Marijina iz 1579. godine
 •     Katakombe na novom groblju iz 1634. godine
 •     Vjetrenjača obitelji Ilić
 •     Crkva Sv. Roka iz 1635. godine
 •     Kavanjinov ljetnikovac iz 1690. godine
 •     Kastel “Marijanovića” iz XVII stoljeća
 •     Kompleks kuća Definis
 •     Kompleks kuća “Ilić” iz 1505. godine
 •     spomenik hrvatskim braniteljima, djelo akad. kipara Lovre Jakšića